Na stičišču Krasa in Vipavske doline in v neposredni bližini znamenitega Štanjela, se na zahodni strani Gornje Branice skriva idilična vasica Kodreti. Ime je dobila po sedaj že izumrli rodbini Kodre, ki se je sem naselila pred nekaj stoletji. Leži v dolini reke Branice, ki loči Vipavsko dolino, Kras in hrbet Vrhe (Švico), med hriboma Lukovnik in Gradišče. Župnijska cerkev Sv. Katarine, s tremi oltarji v notranjosti in zanimivimi stenskimi poslikavami, je skupna farna cerkev za vse vasi Gornje Branice (Koboli, Večkoti, Čehovini, Dolanci, Kodreti in Trebižani). Tipična primorska vasica ponuja pravo mero tistega, po katerem hrepeni sodobni človek; s svojo neoporečnostjo, pristnostjo ter domačnostjo lahko očara vsakega, ki se vozi tod mimo.

Verjetno lahko slehernik, ki živi v sodobnem ritmu življenja, vsaj kančkoma najde svoj otip notranjega miru v teh pogledih naključnega obiskovalca vasi Kodreti. Prav zato, ker se zavedamo bogastva, ki ga imamo, in potreb, po katerih hrepenite Vi, smo se odločili, da naše poslanstvo preusmerimo k Vam - k ljudem, ki bi z nami radi delili košček neokrnjene narave in toploto naše kmetije.

Domačija Sortovih je v letu 2008 dobila novo preobleko in je tako stopila v novo ero. Na temeljih družinske domačnosti, strokovnega znanja in naravnih danosti smo ustvarili edinstveni sprostitveni, nastanitveni ter kulinarični objekt, ki smo ga poimenovali Hiša posebne sorte. V naši ponudbi ni naključij, odrekanj, približkov. Vse, kar smo in kar Vam ponujamo, ima namen.

Domačija Hiša posebne sorte svojo vizijo dosega s kakovostno in izvirno ponudbo, ki vsebuje simbiozo lokalnih danosti (narava,vinogradništvo, klima) in znanj (osebna znanja; poznavanje kulture, tradicije, terapevtska znanja; zunanji sodelavci). Naš kreativni ščepec, ki nas loči od ostalih je dosežen z domiselnim vključevanjem potencialov in njihovim večplastnim povezovanjem (narava-kultura-tradicija-zdravje) v enovito zgodbo. Obiskovalec se lahko tako prepusti zgodbi, v katero je postavljen in ji tako sledi od začetka do konca. Seveda pa, kar je za nas najpomembnejše, obiskovalec se v dneh bivanja pri nas popolnoma sprosti in osveži s pozitivno energijo.

Hiša posebne sorte ponuja mavrico užitkov in raznolikosti, ki se kažejo v tematsko pestrih in raznolikih apartmajih. Štiri apartmaji pomenijo štiri zgodbe. Vsaka zgodba je zapisana pod eno ime cvetice: cikorija, majnica, rožmarin in šmarnica. V vsakem najdemo drugačen, a edinstven utrip, ki kot celota zažarijo kot Hiša posebne sorte. Poleg osnovnih nastanitvenih prostorov ponujamo tudi raznolike kotičke in večje prostore, v katerih se lahko naši obiskovalci družijo ali zgolj odpočijejo. Urejenost in opremljenost objekta, apartmajev in okolice je zelo primerna tudi za invalide ali družine z otroki z motnjami v razvoju oz. težavami pri duševnem zdravju, saj nameravamo naše storitve nuditi tudi v terapevtske namene raznih delavnic za ljudi s posebnimi potrebami. V značilni velbani kleti pa smo 30.5.2009 odprli edinstven gostinski prostor, kjer za kulinarične užitke skrbi naš kuhar z ekipo sodelavcev, ki Vam bodo pripravili pravcato popotovanje po okusih, ki so značilni za naše območje.

Kmečki turizem na Krasu oziroma domačija Hiša posebne sorte se nahaja v idilični vasici na Krasu, kjer skrita med hribi čaka, da ji se pridružite v prekrasnem potovanju skozi preteklost do sedanjosti. Skriti biser narave, ki ga lahko odkrijete skozi potepanja in raziskovanja lokalnih kulturnih znamenitosti, okusite v kulinaričnih razvajanjih lokalne in doma pridelane hrane in občutite v mavrici užitkov in raznolikosti, ki vam ga ponuja, se nahaja na meji med Krasom in Vipavsko dolino, v neposredni bližini znamenitega Štanjela. Kmečki turizem na Krasu v tipični primorski vasic vam ponuja več kot le prenočišča in kulinariko. Ponuja vam barvito potovanje skozi čas, v katerem boste lahko spoznali bogato lokalno izročilo in kulturo, hkrati pa uživali v prekrasni naravi in odlični hrani. Naša prenočišča so tematsko pisana, štirje apartmaji vam govorijo štiri različne zgodbe. Poleg prenočišč pa vam ponujamo tudi raznolike kotičke in tudi večje prostore, ki so lahko odlični prostori za sestanke, konference, pa tudi za poročna slavja. Naša »Hiša« ima tudi poseben skrit prostor – značilno klet, kjer pripravljamo degustacije domačih vin in vin drugih vinarjev, naši kuharji pa vas bodo z odličnimi jedmi popeljali v svet vrhunske kulinarike z okusi, tipičnimi za Kras in naše območje.

Naše poslanstvo je tudi vključevanje lokalne skupnosti v dejavnost turistične kmetije. Pri zagotavljanju surovin, hrane, izdelkov domače obrti, pomoči pri organiziranju aktivnosti in občasnemu povečanju obsega dela ima kmetija v programu tudi vključitev ožje in širše družine ter ostalih krajanov.