Etno

Če se želite pobliže seznaniti z nekaterimi skoraj pozabljenimi pesmimi, ki so jih naše none in nonoti peli v preteklih časih, vas vabimo, da se nam pridružite na pevskem vikendu ( dnevu). Primorske ljudske pesmi boste ponesli od nas v kraje, od koder prihajate in tako tudi »izkoristili mandat« za nadaljevanje prenašanja ljudske pesmi iz kraja v kraj, iz roda v rod.

Delavnica ljudskega plesa je namenjena tako posameznim parom kot skupinam in se njeno izvajanje lahko vsakič znova prilagodi željam in sposobnostim udeležencev. Delavnica je namenjena odraslim, lahko pa se prilagodi tudi za otroke.

DEJMO, DEJMO, ENO PO PRIMORSKU

Ali ste izkušen pevec ali pevka? Se ukvarjate s petjem ? Če se, vam verjetno ni žal za vse ure, ki jih temu namenjate in bi radi tudi drugim priporočili tovrstno dejavnost .
Če se ne, imate gotovo svoje razloge. Ste bili morda v osnovni šoli vključeni v pevski zbor in vam kasneje šolanje in poklicna pot ni več dopuščala sodelovanja v kaki pevski skupini, gojite pa še vedno skrito željo po tem in upate, da se vam nekoč uresniči. Morda je celo kdo kdaj »strokovno ugotovil«, da nimate najboljšega posluha in da je bolje, da opustite petje in se ukvarjate s kako drugo dejavnostjo, kjer boste bolj uspešni. Od tedaj zapojete samo še doma ali v avtu, ko ste sami ali morda svojim otrokom pred spanjem.

Včasih v kakšni veseli družbi »zraven pritegnete« in takrat vam je lepo, a za več kot toliko nimate poguma, kar je pravzaprav razumljivo. Tudi petje je aktivnost, ki postane kvalitetnejše z vajami. Vi pa nikoli nimate prilike temu posvetiti kaj več časa, niti ne veste kako, kje, s kom…Pa še nekaj poguma je za to potrebno.

Skupaj z nami boste lahko ugotovili, da lahko tudi vi zapojete v skupini in se ob tem prav dobro počutite. Sodelovanje na pevskem vikendu ( dnevu) vam bo ponudilo možnost aktivnega sproščanja, tako na telesnem kot na duševnem nivoju, svoje vsakodnevne obremenitve boste za ta čas vsaj malo odložili, preusmerili misli drugam, se ob tem naučili novih vsebin-melodije in besedila primorskih ljudskih pesmi, osnove dvoglasnega ali triglasnega petja, petje »po posluhu«, morda osnove solfeggia- petje po notah, sledenja ritmičnim zapisom, pridobivanje občutka za ritem…

Ob petju boste ponovno srečali otroka v sebi, ki je s svojo staro mamo ali očetom prepeval pesmice ob večerih, ob raznih praznovanjih ali med igro s prijatelji. Lahko boste premagali samega sebe in dokazali, da zmorete nekaj, za kar so vas drugi prepričevali nasprotno, vaša samozavest bo dobila novo podobo, novo pridobljena znanja boste lahko prenašali tudi na vaše otroke, vnuke, prijatelje…
Lahko pa s seboj pripeljete kakega člana vaše družine, vaše sosede, prijatelje in poskusite zapeti v družinskem ali prijateljskem krogu.

Našemu vabilu smo dali naslov Dejmo, dejmo eno po primorsku, kar pomeni, da bomo na pevskih vajah dali poudarek ljudski pesmi in sicer tisti s primorskega konca. Poskušali bomo tudi večglasno petje, ki je za nas Slovence tako zelo značilno ( vsaj dvoglasno).

Slovenska ljudska pesem je posebna kulturna vrednota, ki je poleg jezika najbolj izrazito sredstvo za pojasnitev narodnostne identitete. Nekaj let nazaj smo v naših krajih posneli takrat še živeče ljudske pevce in zbrali v besedilu in zapisali v notni obliki nekaj več kot 60- ih zapetih pesmi. Pesmi so zapisane v zbirki Tam v starodavnih časih, ki jo bomo ob druženju tudi kratko predstavili.
Če se želite pobliže seznaniti z nekaterimi skoraj pozabljenimi pesmimi, ki so jih naše none in nonoti peli v preteklih časih, vas vabimo, da se nam pridružite na pevskem vikendu ( dnevu).
Primorske ljudske pesmi boste ponesli od nas v kraje, od koder prihajate in tako tudi »izkoristili mandat« za nadaljevanje prenašanja ljudske pesmi iz kraja v kraj, iz roda v rod.

Poglej video

 

1. varianta- Program tridnevnega druženja:

Petek: od 17.00 do 19.00
Vaje za segrevanje telesa
Vaje za »segrevanje pevskega aparata«, s poudarkom na pravilnem dihanju
Enostavno enoglasno petje ljudske pesmi v kombinaciji z gibanjem
Ob 20.00 večerja

Sobota:
ob 9.00 zajtrk
od 10.00 do 12.00
Vaje za segrevanje telesa in »pevskega aparata«
Učenje enostavnih ritmičnih vzorcev
Učenje branja enostavnih melodičnih zapisov
Učenje besedila in melodije primorske ljudske pesmi ( enoglasno)
Ob 13.00 kosilo
od 14.00 do 16.00
Kratka predstavitev življenja in dela dr.Karla Štreklja in pesmarice Tam v starodavnih časih
Dvoglasno petje primorskih ljudskih pesmi
Od 16.30 do 18.00
Dvoglasno (morda tudi triglasno) petje primorskih ljudskih pesmi
Preizkus naučenega petja v različnih okoljih( skupni prostor v Hiši posebne
sorte, vaška cerkev, v naravi, ob vaškem potoku… )
Ob tem se skupina sprehodi do spomenika baronu Čehovinu.
Ob 20.00 večerja

Nedelja: Od 9.00 do 10.00
(po želji) Obisk sv.maše in sodelovanje pri petju v vaški cerkvi sv. Katarine
Od 10.30 do 13.30
Vaje za segrevanje telesa in »pevskega aparata«
Petje v kombinaciji z gibanjem
Ponovitev naučenih pesmi in priprava za nastop
Ob 14.00 kosilo
Ob 15.00
Nastop za goste Hiše posebne sorte
(možnost nastopa neposredno po končanih vajah že pred kosilom)

Druženje bo potekalo v Hiši posebne sorte, v prekrasnem ambientu sredi čudovite neokrnjene narave. Zagotavljamo vam, da boste skupaj z nami preživeli nepozabne dni.

2. varianta – enodnevno druženje

Enodnevno druženje traja od 6 do 7 ur. Po dogovoru ali želji skupine lahko čas trajanja prilagodimo, s tem tudi program dela.

Dopoldanski del: od 9.30 do 12.00 ( z vmesno pavzo)
Segrevanje telesa in pevskega aparata
Enostavni ritmični vzorci z enoglasnim petjem ob gibanju
Učenje besedil in melodij primorskih ljudskih
Osnove dvoglasja ( morda tudi tri ali več)
Ob 13.00 kosilo
Popoldanski del: Od 14.30 do 19.00 ( z vmesno pavzo)
Predstavitev pesmarice Tam v starodavnih časih in na kratko o dr. Karlu Štreklju
Nadaljevanje učenja primorskih ljudskih ( vsaj dvoglasje, lahko tudi več)
Za zaključek »mini nastop« za goste Hiše posebne sorte

3.varianta – dve ali triurno druženje

Kratka predstavitev pesmarice Tam v starodavnih časih in nekaj o dr. Karlu Štreklju Segrevanje in učenje besedil in melodij primorskih ljudskih pesmi
Mini nastop v Hiši posebne sorte.

Pevske delavnice vodi zbirateljica, zapisovalka primorskih ljudskih pesmi Herta Sorta, ki je v sodelovanju s prijateljico Jasno Peršolja izdala pesmarico, kjer je 62 pesmi, posnetih na primorskih tleh, po posnetku zapisala v notni obliki. Poleg svoje osnovne izobrazbe ima zaključeno nižjo glasbeno šolo iz instrumenta in solopetja. Izkušnje ima z vodenjem mešane pevske skupine in aktivnim petjem v raznih pevskih sestavih: mladinski zbor, družinski kvartet, ženski tercet ter vodenjem petja v folklorni skupini že 20 let.

 

DELAVNICA LJUDSKEGA PLESA

Delavnica ljudskega plesa je namenjena tako posameznim parom kot skupinam in se njeno izvajanje lahko vsakič znova prilagodi željam in sposobnostim udeležencev. Delavnica je namenjena odraslim, lahko pa se prilagodi tudi za otroke.

Osnovna ponudba delavnice ljudskega plesa zajema enodnevno delavnico v obsegu 8 ur, v kateri se udeleženci naučijo tako teoretične podlage ljudskega plesa, kot tudi praktične izvedbe 4 primorskih ljudskih plesov, ki predstavljajo zaokroženo celoto in jih udeleženci lahko uporabijo tudi za samostojni nastop.

Osnovna ponudba se lahko razširi na večdnevno delavnico, v kateri se lahko nauči več plesov ali pa je le-ta manj intenzivna (npr. 2 – 4 ure dnevno). Dodatno se lahko delavnica na predhodno željo udeležencev razširi tudi na učenje ljudskih plesov ostalih slovenskih pokrajin, ali pa se delavnico ljudskega plesa kombinira z delavnico ljudskega petja ali igranja.

Osnovna ponudba se lahko tudi skrči na krajšo delavnico (npr. 2 – 4 ure), kjer se nauči 1 do 2 ljudska plesa.

Dodatno vam ponujamo promocijski nastop ljudskega plesa v folklornih kostumih, ki vsebuje tudi vodeno animacijo za goste v obsegu do 1 ure.

Delavnice se lahko izvedejo ob živi glasbi ali ob posnetku. Udeleženci imajo lahko tudi svojega glasbenika, ki igra po notah ali po posluhu.

Delavnice se izvajajo ob prisotnosti mentorja s strokovnim izpitom in asistentke.