Poroka na Krasu


Poroke na Krasu so povsem čarobne in idilične. Pokrajina zagotovi edinstveno atmosfero, ki bo poskrbela, da bo najlepši dan v vajinem življenju še malce bolj poseben in nepozaben. Usodni da si bosta dahnila v zavetju mogočnih naravnih lepot, čemur bo sledila zabava v družbi povabljencev, na kateri seveda ne bo manjkalo dobre hrane – etno kulinarika Krasa navduši celo največje gurmane. Na koncu pa bo po potrebi poskrbljeno tudi za prenočišča. Vsekakor je Kras odlična izbira za vse, ki si želite najlepše poroke – fotografije bodo v takšnem okolju resnično spektakularne!

Poroke na prostem v Sloveniji vse bolj priljubljene

Opazovanje trendov hitro razkrije, da se danes vse več parov odloča za poroke na prostem. V Sloveniji je ena najbolj priljubljenih lokacij za to prav Kras. Najugodnejša letna časa za to sta načeloma pomlad in poletje, vendar pride ta možnost večinoma prav tako v poštev v zgodnjih jesenskih mesecih, ko zunanje temperature še niso prenizke, še posebej pa ne na Krasu. Ker pa je vreme včasih nekoliko nepredvidljivo, je pomembno, da se zagotovi primeren šotor, ki bo nudil zaščito pred različnimi vremenskimi pogoji – pršenje dežja, močno sonce ipd. Za to priložnost seveda ni primeren kakršen koli šotor. Običajno se pari odločijo za bel šotor, ki dopolni estetiko celotnega dogodka in poskrbi za vtis prefinjene, nežne elegance. Opozoriti je treba, da veljajo za poroke na prostem v Sloveniji posebna določila. Če načrtujete organizacijo poroke na prostem v Sloveniji, morate najmanj 45 dni prej vložiti vlogo, ki ji morate priložiti še dovoljenje lastnika lokacije, kjer bo potekala poroka. Na podlagi obravnavane vloge se nato izda dovoljenje, ki vam omogoča, da sklenete zakonsko zvezo izven uradnih ustanov. S pridobitvijo dovoljenja običajno ni večjih težav, zato je treba paziti predvsem za to, da ne zamudite predvidenega roka za njeno vložitev.

Zakaj je poroka na Krasu nekaj čisto posebnega? Katero lokacijo izbrati?

Kot smo že omenili, med različnimi lokacijami po priljubljenosti še posebej izstopa Kras oziroma Primorska. To je pokrajina z ugodnim podnebjem, kjer so povsem izvedljive tudi poroke v jesenskih mesecih. Kras se ponaša s specifičnimi geološkimi pojavi, kot so jame, kotanje, (presihajoča) jezera, podzemne vode itn., ki poskrbijo za pravljično vzdušje, ki je kot nalašč za tako pomemben dan. Mnogi pari se sicer bojijo premočne burje na Krasu, zato morate biti pri izbiri lokacije nekoliko previdni. Vasica Kodreti, ki se nahaja blizu Štanjela, na meji med Vipavsko dolino in Krasom, je odlična izbira, saj zavetrje hribov v bližini nudi zaščito pred burjo. Na domačiji Hiša posebne sorte vama z veseljem pomagamo pri izvedbi tega posebnega dogodka. Odločita se lahko tako za cerkveni obred kot za sklenitev zakonske zveze pred matičarjem.

Etno kulinarika za gurmanske užitke – po želji možen samopostrežni bife

Po zaključku uradnega dela bosta skupaj s svati razvajala svoje brbončice s prefinjenimi okusi, ki jih prepleta značilna etno kulinarika Krasa, prilagojena posameznemu letnemu času. Kuhar z ekipo izkušenih sodelavcev poskrbi za to, da bodo uživali prav vsi povabljenci – med drugim se lahko odločite za vegetarijanski ali veganski meni. Izbirati je sicer mogoče med klasično postrežbo pri mizah ali pa med samopostrežnim bifejem. Etno kulinarika Krasa domiselno prepleta tradicijo oz. izročilo s sodobnostjo in s tem omogoča ogromno variacij. Zaupajta nama svoje želje in potrudili se bomo, da bodo v celoti uresničene. Ena izmed naših posebnosti je sicer ta, da je večina živil, ki jih uporabljamo za pripravo naših dobrot, pridelana ekološko, kar zagotovi še bolj izrazite okuse.

Za mladoporočenca in svate na voljo udobna prenočišča (Kras – Kodreti)

Po koncu poroke oziroma slavja za večino svatov vožnja domov ni najbolj vabljiva ideja, še posebej ker bo poroka na Krasu, ki vama jo bomo pomagali pripraviti, vključevala bogato izbiro najkakovostnejših vin. Smiselno je torej, da razmislita o možnostih prenočišča. Na Krasu oz. vasici Kodreti pri Štanjelu, kjer se nahaja naša Hiša posebne sorte, z iskanjem prenočišč ne bo težav. Ponujamo namreč prenočišča za kar 23 oseb. Naši apartmaji so opremljeni z udobnimi posteljami, na voljo pa so še dodatna ležišča, ki prav tako zagotavljajo obilico udobja med počitkom. Prenočišča vključujejo uporabo klimatske naprave, zato bo temperatura v prostoru prijetna celo ob najtoplejših nočeh. Poleg tega pa sta v naših prenočiščih na voljo internetni priključek in LCD-televizor. Omenimo naj še, da sta dva apartmaja primerna za prenočišče oseb na invalidskih vozičkih – poleg širših vrat je poskrbljeno še za dodatne prilagoditve znotraj prenočišča oziroma apartmaja.

Oglejte si utrinke s preteklih porok – fotografije na spletni strani

Menita, da je prav poroka na Krasu prava izbira za vaju? Če se odločita za Hišo posebne sorte, kjer bo poleg vsega drugega poskrbljeno tudi za prenočišča, se lahko začneta veseliti resnično nepozabne in prečudovite poroke. Fotografije, ki prikazujejo nekaj utrinkov s preteklih porok, si je mogoče ogledati na naši spletni strani. S tem bosta dobila boljšo predstavo o tem, kako je videti poroka na Krasu, in ideje za organizacijo lastne poroke. Fotografije so seveda le orientacija, saj se potrudimo, da se prilagodimo vajinim individualnim željam. Čeprav ima poroka na Krasu določene specifike, je vsak dogodek zgodba zase. Zgodba o neponovljivi, povsem unikatni ljubezni – vajina zgodba!