S KOLESOM NA GRIČE MED BRANICO IN VIPAVO

Dobimo se v nedeljo 29. aprila, ob 9.00 pri Hiši posebne sorte v Kodretih.

Kolesarjenje bo vodil kolesarski vodič EDI FABJAN.
Na Planini pri posestvu Štokelj bo malica in degustacija treh vin.
Po končanem kolesarjenju bo v Hiši posebne sorte pozno kosilo (cca 16.00)
Cena: 50,00 eur/osebo
V ceni je zajeto: malica (vipavska jota) in degustacija treh vin na posestvu Štokelj, kosilo v Hiši posebne sorte (4 hodi), vodenje izleta.
PRESENEČENJE…
Informacije in rezervacije: info@sorta.si, 05 7690000, 041 728 619

Pripravili smo vam prijeten kolesarski izlet po braniško vipavskih gričih. Vožnja ponuja obilico prelepih razgledov na braniško in vipavsko dolino, sama pot pa se vije med najboljšimi slovenskimi vinogradniškimi legami. Tu so doma odlična bela vina: zelen, pinela, rebula, sauvignon, chardonnay ter rdeča: merlot, cabernet sauvignon, barbera in refošk. Ni slučaj, da kar nekaj slovenskih vinskih kraljic prihaja iz znanih vinogradniških kmetij, mimo katerih nas bo peljala pot.
Na večini razglednih vrhov so postavljene slikovite idilične cerkvice, kjer se na svežem zraku lahko odpočijemo in naužijemo čudovitih pogledov. Naj omenim vsaj nekatere na naši poti: cerkev Marije Snežne na Obeluncu nad Gočami, cerkev sv. Mihaela nad Erzeljem na Taboru , cerkev sv. Pavla nad Planino, cerkev sv. Martina nad Branikom in druge. Ne smemo pozabiti na gostoljubne domačine, ki nam bodo radi razkazali okoliške znamenitosti, odprli vrata domačij in nam povedali marsikatero zanimivo zgodbo o življenju v teh krajih.

Krožna pot se začne pri “Hiši posebne sorte” v Kodretih. Celotna pot je dolga 37 km, lahko pa si jo skrajšamo, če se iz Vrtovč čez Šmarje spustimo naravnost v braniško dolino (kratka – 15 km). Obstaja še srednja pot, če se iz Vrtovč spustimo skozi vas Šmarje v braniško dolino (srednja – 25 km). Na celotni poti, če se bomo povzpeli na vse gričke s cerkvicami, bomo naredili okrog 1000 višinskih metrov. Pot je najbolj primerna za gorska kolesa, večina kolovozov pa se da brez težav prevoziti tudi s treking kolesom. Celotna pot zahteva utrjenega kolesarja z nekaj kondicije, skrajšane variante pa so primerne tudi za nedeljske kolesarje, krajša pa tudi za družine z otroki. Vmesni postanek in okrepčilo bo na Planini na Posestvu Štokelj, zaključili pa bomo tam, kjer smo pot začeli – v “Hiši posebne sorte” s slastnim poznim kosilom. Za celotno pot bomo potrebovali 5 ur vožnje.