Poroke na prostem so v Sloveniji zaradi razgibane pokrajine vedno popularnejše


Vsak mladoporočenec si želi, da bi bila njegova poroka nekaj posebnega – da bi bila unikatna in čarobna ter da si bi jo svatje za zmeraj zapomnili. Prav zato je dan danes vedno bolj popularna poroka na prostem, ki pričara idilično vzdušje. Čarobne poroke na prostem so v Sloveniji zaradi razgibane pokrajine in veliko možnosti za izbiro prostora, ki jih le-ta ponuja, vedno bolj popularne.
Poroke na prostem so najpopularnejše v spomladanskih in poletnih mesecih, ker ključno vlogo pri izvedi poroke na prostem seveda odigra vreme. Vendar se moramo tudi poleti zaščiti pred pripekajočim soncem in pred rahlim pršenjem dežja, ki nas lahko med samo poroko preseneti. To navadno naredimo s poročnim šotorom, ki zraven tega, da ščiti pred dežjem in soncem, pričara še idilično vzdušje, ki si ga na poroki tako zelo želimo.
Slovenije je pravzaprav idealna dežela za organizacijo porok na prostem, saj s svojo razgibano pokrajino poskrbi, da je zadoščeno željam vsakega posameznika. Mladoporočenca se lahko odločita za poroko na razgibanem gorenjskem, gričnatem štajerskem, nižinski pomurski regiji, čudovite pa so tudi poroke, izvedene na Krasu, ki s svojo razgibano pokrajino poskrbi za poroko, kot iz pravljice.

 

Nekaj nasvetov, da bo poroka na prostem potekala brez težav in spodrsljajev

Pri izvedbi čarobne poroke na prostem je seveda v prvi vrsti najpomembneje da zadostimo željam mladoporočencev ter da poskrbimo za svate, ki so na poroko povabljeni. Če poroka poteka poleti ne smemo pozabiti poskrbeti na osvežilno pijačo in senco, ki bo svate skrila pred pripekajočim soncem. V primeru močnega sonca jim priskrbite tudi sončno kremo, najbolj temeljito pa k zaščiti proti sončnim žarkom seveda lahko pripomorejo šotori. Pod njimi se bodo gosti lahko skrili tudi v primeru, da ne boste imeli sreče z vremenom in bo začelo deževati.
Seveda pa so uporabni tudi nekateri triki, ki bodo pomagali predvsem mladoporočencema. Ker je poroka na prostem ves čas podrejena vremenskim razmeram je vredno razmisliti o tem, da naj poročna obleka ne bo prelahka, zato se je priporočljivo izogibati lahkim materialom, kot sta šifon ali kitajska svila, ki ju veter z lahkoto dvigne.

Potek poroke na prostem pa je – žal – prinaša nekaj dodatnih skrbi pri organizaciji samega obreda

Vendar se morata mladoporočenca zavedati, da je poroka na prostem povezana tudi z nekaterimi dodatnimi stroški in več administrativnega dela. Mladoporočenca morata namreč najmanj 45 dni pred izvedbo poroke oddati vlogo za sklenitev zakonske zveze zunaj matičnih prostorov, skupaj s to vlogo pa je potrebno oddati tudi soglasje lastnika zemljišča, kjer se bo obred zgodil. Sklenitev zakonske zveze na prostem pa pomeni tudi nekoliko povečane stroške. Ti se določijo z odločbo, ki dovoli sklenitev zakonske zveze in znašajo 170 evrov.
Zraven navedenega je potrebno izpolniti še zahteve kot so miza za dokumente, slovenski grb, cvetlična dekoracija ter svečana oblačila. Za poroko, ki poteka izven uradnih prostorov, na lokaciji, kjer poroka prej še ni bila izvedena, je prijava civilnega obreda potrebna vsaj nekaj mesecev prej. Ko par odda prošnjo, si v roku enega meseca iz upravne enote ogledajo prostor, nato v pa podajo svojo odločitev, če dovolijo, da je poroka na tej lokaciji. V takem primeru svetujemo, da za civilni obred najamete organizatorja, ki že ima dovolj izkušenj s porokami izven uradnih prostorov.

V Hiši posebne sorte se ukvarjamo z organizacijo poroke malo drugače

V Hiši posebne sorte se ukvarjamo tudi z izvedbo oz. organizacijo porok na Krasu. Pred organizacijo poroke na prostem se bomo z mladoporočencema pogovorili in natančno spoznali njune želje ter pričakovanja in tako poskrbeli, da bo njuna poroka točno takšna, kot sta si jo želela. Pri organizaciji poroke ne bomo poskrbeli zgolj za prostor, pač pa se bomo posvetili tudi dekoraciji poroke in pripravi potrebne infrastrukture, ki je nujna pri izvedbi poroke na prostem.

Poroko na prostem bo spremljal tudi odličen meni, sestavljen pretežno iz primorskih jedi

Zraven odlično organiziranega programa ter čudovite dekoracije bomo v Hiši posebne sorte poskrbeli tudi za izvrstno in nepozabno kulinarični izkušnjo. Ker so tudi za kraško pokrajino značilne primorske jedi je naš jedilnik sestavljen pretežno iz omenjenih sestavin, zraven tega pa hrano zmeraj prilagajamo letnim časom, okusi pa so tako zares pristni in še bolj polni. Jedilnik, ki ga za poroko na prostem pripravimo je navadno preprost, a poln čudovitih okusov, ki se med seboj prepletajo in se dopolnjujejo. Seveda se lahko o pripravi jedilnika pogovorimo tudi z mladoporočencema, katerih želje dosledno upoštevamo. Pripravimo lahko tako mesni meni, kot tudi vegetarijanski ali celo veganski meni.
Ker je poroka dogodek, ki si ga vsak želi ovekovečiti, bomo v Hiši posebne sorte poskrbeli tudi za fotografiranje poroke ter snemanje. Zraven tega pa bomo pripravili tudi glasbo in program, ki bosta poroko na prostem še dodatno popestrila.